Vanaf 19 jaar hoor je bij de loodsen.
Loodsen komen ongeveer een keer per maand op de boot en gaan mee met alle kampen. Naast dat de loodsen verschillende taken op zich nemen bij de vereniging zelf, is deze groep ook een gezellige vriendengroep die vaak ook buiten vereniging bij elkaar zitten. 

Schippers

Om de Volharding varende te houden hebben we een groepje schippers. Zij hebben de benodigde papieren en ervaring om ons bijv. door Friesland of naar Giesbeek te loodsen. Leerling schippers worden bij ons ook intern opgeleid door onze ervaren schippers zodat de informatie over het schip doorgegeven kan worden. De leerling schippers sluiten hun opleiding af met verschillende theorie examens en een praktijk examen zoals deze voorgeschreven staan. 

Machinisten

Tijdens het varen is er altijd een machinist aan boord. De machinist is een soort technische EHBO’er, die veel voorkomende kleine reparaties kan uitvoeren en de technische installatie aan boord van het wachtschip goed kent.

Voor kennisoverdracht is er ook elke tocht een leerling machinist die meekijkt met de machinist. Wanneer iemand genoeg kennis heeft opgedaan en machinist wil worden volgt een examen met theorie en praktijkdeel.

Klussers

Om de Volharding varende te houden moet er goed onderhoud gepleegd worden, likjes verf, nieuwe rubbers in de patrijspoorten, nieuwe keukenkastjes etc. Onze klussers aan boord zorgen dat alles bijgehouden wordt.

Om de 4 jaar gaat de Volharding uit het water voor onderhoud de Werfbeurt. De loodsen en wilde vaart komen in deze week bij elkaar om hard te klussen aan het moederschip zodat deze weer na de benodigde controles en certificeringen weer veilig het water op kan.

Kampen

Op elk kamp gaat er een groepje loodsen mee.
Kampen zijn een uitstekende mogelijkheid om kennis door te geven over het varen en onderhoud van de volharding. Er wordt dan ook tijdens deze kampen veel aan het moederschip geklust. Daarnaast is er natuurlijk ook voldoende tijd voor gezelligheid en is deze groep vaak na het varen met z’n allen aan dek te vinden.